top of page
XV festivalis „Po„Mano šeima – mano ištakos“

Šių metų lapkričio 9-12 dienomis jau septynioliktą kartą visus liaudies kūrybos mylėtojus svetingai priims tarptautinis festivalis „Pokrovo varpai“. Kiekviena festivalio diena tradiciškai bus kupina įdomių renginių, Lietuvos ir užsienio šalių kolektyvų pasirodymų.

Lapkričio 9 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje festivalio pradžios koncertas supažindins su UNESCO kultūrinio paveldo šedevrais: unikaliomis Sakartvelo daugiabalsio dainavimo tradicijomis ir Ukrainiečių kazokų dainomis Dniepropetrovsko regione. Šias unikalias tradicijas pristatys ansambliai „Gurdžaani“ (Sakartvelas), „Drewno“ ir Začikievičių šeimyninis ansamblis (Lenkija-Ukraina). Antroje koncerto dalyje klausytojų laukia susitikimas su kolektyvais iš Serbijos, Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Vokietijos ir Lietuvos.

Organizatoriai siekia festivalio svečius, klausytojus supažindinti su folkloro atlikimo meno teorija ir praktika, aptarti folkloro vystymosi šiuolaikinėje aplinkoje klausimus. Tam skirti „Tradicinio dainavimo laboratorija“, kuri vyks lapkričio 10 dieną ir apskritasis stalas „Šiuolaikinės folkloristikos ribos“, vyksiantis lapkričio 11 dieną. Renginiai kviečia dalyvius į viešbučio „Panorama“ konferencijų salę ir Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centrą.

Lapkričio 10 dieną Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje festivalio klausytojų laukia dar vienas nepamirštamas vakaras - Lietuvos ir užsienio šalių folkloro kolektyvų koncertas „Unikalios tradicijos“. Gražiausios Serbijos, Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Lenkijos, Ukrainos, Vokietijos ir Lietuvos dainos, šokiai ir instrumentinė muzika papasakos apie unikalias, savitas atlikėjų tradicijas, jų šalies papročius ir apeigas. Šis koncertas – lyg nuostabi, magiška kelionė į praeitį.

Lapkričio 11 d. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje programa „Festivalio Pokrovo varpai World music projektai“ klausytojams padovanos du unikalius kūrinius: Lietuvos kompozitorių L. Rimšos, G. Venislovo, J. Jasinskio „Buvo tokia diena“, sukurtą 2020 m. karaimų folkloro pagrindu specialiai Lietuvos karaimų metų minėjimui ir pasaulinę kompozitoriaus J. Jasinskio premjerą „Orero“ gruzinų folkloro pagrindu. Kūrinius atliks Lietuvos ir Gruzijos solistai Dovilė Kazonaitė, Regimantas Gapšys, Luka Mebonia, Arina Zacharova, ansambliai SHARA, ARINUŠKA ir HAND VOICES, Tbilisio V. Saradžyšvili valstybinės konservatorijos K. Vardeli styginių kvartetas ir Lietuvos kamerinis orkestras. Premjerai vadovaus dirigentas Modestas Pitrėnas.

Ypatingas dėmesys skiriamas jauniesiems festivalio dalyviams: lapkričio 12 d. jau dvyliktą kartą vyks vaikų ir jaunimo folkloro asamblėja: tarptautinė jaunųjų folkloristų konferencija „Mano šeima – mano ištakos“, respublikinio vaikų ir jaunimo liaudies kūrybos atlikėjų konkurso laureatų koncertas, programa „Liaudies meistrai – vaikams“. Tradiciškai, tuo pačiu metu Vilniaus rotušės fojė vyksta taikomųjų menų kūrybinės laboratorijos vaikams. Iki pat vėlyvo vakaro daugiatautės Lietuvos folkloro kolektyvai ir festivalio svečiai iš užsienio šalių pristatys savo programas vaikams ir jaunimui.

Festivalio dalyviai savo pasirodymus padovanos ir Lietuvos regionų gyventojams.

Nekantriai laukiame mūsų sostinės gyventojų ir svečių drauge pasidžiaugti folkloro švente festivalio „Pokrovo varpai“ renginiuose!

Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja Festivalio partneriams: Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai, Lietuvos kultūros tarybai, Tautinių mažumų departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vilniaus miesto savivaldybei, Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai, UAB „European Production Hub“, UAB „Amirtekas“.


Bilietus į koncertus Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir Šv. Kotrynos bažnyčioje platina KAKAVA.LT

Organizatorių informacija



Lt Ru En
bottom of page