top of page
XV festivalis „Po„Mano šeima – mano ištakos“

Lapkričio 13 d. Vilniaus rotušėje vyko tradicinės, kiekvieną rudenį vykstančios Tarptautinės vaikų ir jaunimo folkloro asamblėjos uždarymo šventė. Liaudies kultūros meistrai pristatė tradicinius amatus – buvo vejamos juostos, pinamos verbos, senuoju būdu apdirbamas linas, vilna, gaminami liaudies kostiumo elementai, meistraujamos žalvario amžiaus puošmenos, juvelyriniai dirbiniai iš metalo, karolių ir lipdiniai iš molio, karpomi raižiniai ir kt. Tai unikali galimybė dalyviams ne tik stebėti gamybos procesą, bet ir dalyvauti jame – kūrybinių dirbtuvių meistrai mokė vaikus ir jaunimą savo amatų. Mugei kunkuliuojant pirmame aukšte, Rotušės didžiojoje salėje vyko koncertas „Įvairių šalių folkloro kolektyvai – vaikams“ – Lietuvos ir užsienio šalių (Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Sakartvelo, Švedijos, Rusijos, Vokietijos) įvairių tautų folkloro ansambliai drauge su vaikų liaudies kolektyvais pasirodė Rotušės scenoje. Tokiu būdu vaikus ir jaunimą ugdo geriausi liaudies kultūros ir sėkmingiausi jos aktualizavimo pavyzdžiai.

Šiemet renginys surinko jaunuosius tradicinės kultūros puoselėtojus jau 11 kartą. Pagrindinis organizatorių siekis - saugoti ir puoselėti autentiškas įvairių tautų etninės kultūros raiškos formas, perteikti jas vaikams ir jaunimui, skatinti jų bendruomeniškumą, ugdyti norą pažinti istoriją, kultūrą bei tradicijas.

Graži šventė Rotušėje - tradicinės liaudies kultūros meistrų kūrybinės dirbtuvės ir mugė, meistriškumo pamokos bei koncertas „Įvairių šalių folkloro kolektyvai – vaikams“ - tęsia ir vainikuoja lapkričio 11 d. prasidėjusią Asamblėją.

Šiais metais jau ketvirtą kartą vyko tarptautinė jaunųjų folkloristų konferencija „Mano šeima – mano ištakos“ Vilniaus universiteto istorijos fakultete. Dvylika jaunųjų folkloristų iš Vilniaus, Zarasų, Visagino ir kitų Lietuvos gyvenviečių skaitė savo pranešimus, parengtus drauge su tėvais ir mokytojais, apie savo šeimą, jos istoriją, vertybes, šeimos narių ir protėvių likimus. Konferenciją vedė etnomuzikologai - Sankt Peterburgo valstybinės N.Rimskio-Korsakovo konservatorijos etnomuzikologijos katedros dėstytoja, menotyros mokslo daktarė Evgenija Redkova ir Sankt Peterburgo N. Rimskio Korsakovo valstybinės konservatorijos A.Mechnecovo folkloro ir etnografijos centro folkloro specialistas Kirill Krylov. Konferencijos tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo domėjimąsi savo ištakomis, jų bendruomeniškumą, ugdyti pagarbą savo protėviams. Dalyvavimas konferencijoje ugdo pagarbą ne tik savo tautai ir šeimai, bet ir tėvynės istorijai. Gebėjimas parengti pranešimą, pristatyti jį auditorijai formuoja vaikų socialinius įgūdžius ir lavina emocinį intelektą.

Dar vienas tradicinis Asamblėjos renginys - Lietuvos ir užsienio šalių suaugusiųjų folkloro kolektyvų meistriškumo pamokos įvairių tautų vaikams ir jaunimui. Etninės kultūros specialistai padeda jauniems dalyviams tobulinti savo muzikinius gebėjimus, atlikimo įgūdžius, gilinti žinias apie jų atliekamą tradiciją bei susipažinti su kitomis liaudies muzikos tradicijomis.

Lietuvos tautinių bendruomenių ir lietuvių vaikų ir jaunimo ansamblių bei Lietuvos regionų ir užsienio šalių suaugusiųjų folkloro kolektyvų koncertai, koncertai-paskaitos, meistriškumo kursai, konferencija ir labiausiai laukiamas renginys – šventė Rotušėje – įtraukia dalyvius į spalvingą folkloro fiestą, kurią dalyviai ir žiūrovai prisimins ir nekantriai lauks sugrįžtančios kitais metais.


Jekaterina Bieliauskienė


Lt Ru En
bottom of page