top of page
XV festivalis „Po„Mano šeima – mano ištakos“

PASAULĮ IŠVYDO FESTIVALIO „POKROVO VARPAI“ WORLD MUSIC PROJEKTŲ CD


Nuo 2009 m. Vilniaus rusų folkloro centras drauge su Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centru vykdo unikalią, analogų Baltijos šalyse neturinčią veiklą – kiekvienais metais Lietuvos kompozitoriai, garsūs mūsų ir užsienio šalių muzikos atlikėjai konsoliduojami, sukuriant World music žanro kūrinius ir pristatant juos geriausiose Vilniaus ir pasaulio salėse. Saugomas ir puoselėjamas įvairių tautų folkloras, skatinamos kultūrines daugiatautiškumo tradicijos, vystomas tarptautinis kultūrinis bendradarbiavimas, aktyvinama Lietuvos profesionalaus meno sklaida.

2023 m. vasarą pasaulį išvydo talentingų Lietuvos jaunosios kartos kūrėjų Jievaro Jasinskio ir Leono Somovo World music žanro kūrinių CD Jievaras JASINSKIS „ORERO“ / Leon SOMOV „PERPETUUM“. Garsių Lietuvos įvairių tautų tradicinę kultūrą puoselėjančių specialistų Irenos ir Nikolajaus Zacharovų iniciatyva apjungė žymiausius mūsų šalies atlikėjus: Lietuvos kamerinį orkestrą, diriguojamą Modesto Pitrėno, Čiurlionio kvartetą, folkloro ansamblį „Arinuška“, perkusininkų ansamblį HAND VOICES, solistus Ariną Zacharovą, Luką Mebonią, Džiugą Daugirdą; ir Sakartvelo muzikantus: folkloro ansamblį „Shara Band“, Tbilisio V. Saradžyšvili valstybinės konservatorijos Konstantino Vardeli styginių kvartetą.

Vienas garsiausių Lietuvos elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje debiutavo kaip elektroniką ir folklorą unikaliai sujungiančio kūrinio „Perpetuum“ (liet. „Amžinai“) autorius. „Perpetuum“ – tai World music žanro kūrinys, kuriame muzikaliai, skambant elektroninei muzikai, styginių kvartetui, perkusijai ir autentiškoms liaudies dainoms pasakojama žmogaus viso gyvenimo raidos istorija – nuo gimimo iki mirties. Aštuoniose savo charakteriu skirtingose kūrinio dalyse didingai perteiktą žmogaus gyvenimo ciklą sustiprino folkloro ansamblio „Arinuška“ atliekamos slavų liaudies dainos, tarp jų – ukrainietiškos, Lietuvos sentikių, lenkiškos kompozicijos.

Kūrinio „Orero“ (dvi tautos – kartvelų kalba) skleidžiama žinia – būdami kartu esame stiprūs, tik drauge – Lietuva ir Sakartvelas – galime apsaugoti savo laisvę, savo kultūrą ir tradiciją. Saugodami tikrąsias savo ir kitų tautų vertybes galėsime darniai sugyventi šiuolaikiniame pasaulyje, tik įsiklausydami į protėvių žodžius išgirsime ir suprasime vieni kitus šiandien. Kūrinio autorius – kompozitorius Jievaras Jasinskis – jau yra sėkmingai įgyvendinęs projektus, įkvėptus įvairių tautų tradicine muzika, dalyvaujant folkloro atlikėjams, jungiant tradicinės sudėties orkestrus su etninės ar džiazo muzikos instrumentinėmis grupėmis. Naujam projektui pasirinkti kartvelų tradicinės muzikos tematiką inspiravo idėjos autorių Irenos ir Nikolajaus Zacharovų ilgametis ir labai turiningas dialogas su Sakartvelo etninės muzikos atlikėjais bei neįprasta kartvelų muzikinio folkloro įvairovė.

Šios iniciatyvos autorių Irenos ir Nikolajaus Zacharovų dėka net dvylika kūrinių išvydo pasaulį, buvo pristatyti Lietuvos ir užsienio šalių publikai geriausiose koncertų salėse ir, kas ypač svarbu, išleisti CD arba DVD formatu. Tradiciškai projektų pristatymus filmuoja ir savo eteryje transliuoja LRT. Tai suteikia galimybę šio svarbaus kūrybinio darbo rezultatus skleisti pasaulyje, pristatyti Lietuvos kūrėjų, atlikėjų pasiekimus ir veiklą, pristatyti mūsų šalies tautinių bendruomenių tradicinę kultūrą, nuo senų laikų puoselėjamą ir saugomą.

Lietuvių kūrėjų muzika neretai susiduria su iššūkiais kuomet ją stengiamasi pristatyti už Lietuvos sienos ribų, tačiau balandį Jievaro Jasinskio ir Leon Somov šedevrai buvo gyvai atlikti Tbilisio valstybinėje V. Saradžyšvili konservatorijoje bei palydėti gausingomis ovacijomis.

Dviejų dalių koncerte, skirtame Balandžio 9 d. žuvusiems kovotojams už laisvę atminti, kūrinius atliko net 100 atlikėjų, tarp kurių Tbilisio konservatorijos simfoninis orkestras, diriguojamas Levan Džagajev, K. Vardeli styginių kvartetas, etninio vokalo grupė Shara, „Arinuška“, perkusininkas Džiugas Daugirda. Koncertas įvyko Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centro, Vilniaus rusų folkloro centro, Tbilisio valstybinės V. Saradžyšvili konservatorijos, Lietuvos Respublikos ambasados Sakartvele iniciatyva.

Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja už paramą Tautinių mažumų departamentui prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Vilniaus miesto savivaldybei.



Lt Ru En
bottom of page