top of page
XV festivalis „Po„Mano šeima – mano ištakos“

IŠ SAKARTVELO SU MEILE: TBILISIO ANSAMBLIS SHARA PAKERĖJO VILNIAUS KLAUSYTOJUS


Gražiausių metų švenčių – Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų belaukiant – Tarptautinis menų festivalis „Stačiatikių Kalėdos Lietuvoje“ ir vėl kviečia vilniečius į savo koncertus, dovanodamas pažintis su geriausiais pasaulio atlikėjais. Festivalio, kuris šiemet švenčia savo dvidešimtąjį gimtadienį organizatoriai – Slavų tradicinės muzikos mokykla ir Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras, partneriai - Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Sakartvelo kultūros, sporto ir jaunimo ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Lietuvos nacionalinė filharmonija, informaciniai rėmėjai -  LRT, Respublika, Vakaro žinios, Obzor.

Šv. Kotrynos bažnyčioje festivalį įspūdingai pradėjo legendinis Kijevo folkloro ansamblis „Drevo“, klausytojams padovanojęs nepaprastai gražią, dainingą, ypatingomis spalvomis ir įmantriais sąskambiais pasižyminčią ukrainiečių muzikos tradiciją, atliekamą tikrų profesionalų. O gruodžio 15 dieną festivalis klausytojus kvietė į Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus. Vakaro atlikėjai, festivalio svečiai iš Sakartvelo – ansamblis SHARA. Jau ne kartą Vilniuje (Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniaus kongresų rūmuose) koncertavusi grupė mūsų klausytojų mylima ir visuomet nekantriai laukiama. 

Sakartvelas – tai snieguoti kalnai, subtropinių miškų žalumos, daugiabalsės vienuolių giesmės, „Kindzmarauli“ ir „Suliko“, lezginka ir naivus Pirosmani menas, nepaprasto svetingumo, ilgų tostų ir tikro, šilto bendravimo šalis. Viskas Sakartvele unikalu, savita ir egzotiška. Tai šalis aukštos kultūros, kuri kaip mozaika klostėsi daugelį šimtmečių; kultūros, kuri yra tokia pat brangi kartvelams, kaip ir jų žemė – nuostabi, turtinga, daug kentėjusi, bet didinga ir nepriklausoma. Sakartvelo grožio neįmanoma aprašyti – jį galima tik apdainuoti. Taip mano ir SHARA grupės atlikėjai, kurie išnaudoja kiekvieną progą pagarbinti savo žemės grožį savitomis daugiabalsėmis dainomis.

Kartvelų folkloro ansamblis SHARA – tai Tbilisio grupė, savo meistriškumu ir giliu tradicijų išmanymu bei gebėjimu neatsilikti nuo modernumo sužavėjusi daugelio pasaulio šalių publiką. Kolektyvas koncertavo Niderlanduose, Vokietijoje, Kinijoje, Ispanijoje, Lietuvoje, Turkijoje, Prancūzijoje, Čekijoje. Pavadinimas SHARA reiškia „siauras kelias“, simbolizuojantis įveikiamus sunkumus, su kuriais susiduriama žmogaus gyvenimo kelyje. Studijų metu atlikėjai susipažino ir nuodugniai ištyrė visų Sakartvelo regionų liaudies muziką ir bažnytines dainas. Muzikantai skambina liaudies instrumentais: Doli (mušamieji), Panduri, Chonguri, Chuniri (styginiai), Gudastviri, Chiboni, Salamuri (pučiamieji). Platų pripažinimą ir populiarumą tiek Sakartvele, tiek už šalies ribų pelnęs ansamblis ypač garsus jo atlikėjų kuriamomis originaliomis šiuolaikinės etninės muzikos kompozicijomis.

Lietuvos Valdovų rūmuose gausiai susirinkusi publika atsistojusi dėkojo atlikėjams audringais aplodismentais. Tarp garbingų renginio svečių – ir Sakartvelo konsulė Lietuvoje Ekaterine Chavchavadze. 

Atsisveikindami su Lietuvos klausytojais iki kitų susitikimų ansamblio SHARA atlikėjai - Georgi Dzadzamia, Luka Mebonia, Jibo Melashvili, Georgi Shanava, Levan Mebonia ir Giorgi Machaidze atliko dar ne vieną bis`ą ir publikai padovanojo tai, kas brangiausia – savo meilę muzikai ir gimtajai žemei.

Festivalis atsisveikina su svečiais iš Sakartvelo, o savo klausytojus kviečia į dar vieną nepamirštamą renginį: sausio 10 d. 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje koncertuos Arsen Petrosyan Quartet - garsiausio  savo kartos armėnų duduko atlikėjo ir populiarintojo vadovaujamas ansamblis, kurio programose tiek armėnų etninės muzikos pavyzdžiai, tiek klasikinės muzikos opusai, A. Petrosyano aranžuoti specialiai šiam ansambliui.



Lt Ru En
bottom of page