top of page
XV festivalis „Po„Mano šeima – mano ištakos“

Karaimų metais Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras dovanoja naująkompaktinę plokštelę „Buvo tokia diena“

2022 m. pavasarį muzikos pasaulio šviesą išvydo kompozitorių Lino Rimšos, Gintauto Venislovo ir Jievaro Jasinskio world music žanro kūrinio „Buvo tokia diena“ kompaktinė plokštelė. Albumo leidėjai – Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras ir Slavų tradicinės muzikos mokykla. Pagrindinis šios iniciatyvos, skirtos karaimų tautai ir jos istorijai paminėti, tikslas – prisidėti prie neįkainojamo karaimų tautos kultūros paveldo išsaugojimo, įprasminti svarbų istorinį įvykį - Lietuvos karaimų metų minėjimą. Kūrinyje susipina muzika ir karaimų poezija, lietuvių ir karaimų kalbomis apmąstomi žmogaus ir tautos likimai.

1397 m. atkelti į Lietuvą didžiojo kunigaikščio Vytauto, karaimai įrodė savo meilę ir pagarbą jų antraisiais namais tapusiai valstybei. Pats karaimų atsiradimas Lietuvoje susijęs su pasitikėjimu ir atsidavimu mūsų šaliai. Šiandien jų negausi bendruomenė, sudaranti neatsiejamą visos Lietuvos kultūros ir istorijos dalį, tolydžiai mažėja ir vis sunkiau ir sunkiau laikytis tautos papročių, bendrauti gimtąja kalba.

Kūrinio įrašas buvo padarytas jo pirmosios premjeros Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje 2021 m. rugpjūčio mėnesį metu. „Buvo tokia diena“ atliko Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, folkloro ansamblis „Arinuška“, perkusininkų grupė „Hand voices“, gitaristas Jurgis Sakalauskas, sopranas Dovilė Kazonaitė, baritonas Stein Skjervold (Norvegija), etninio vokalo atlikėjai Arina Zacharova ir Luka Mebonia (Sakartvelas). Vėliau Lietuvos ryto televizijos dėka kūrinio įrašą pamatė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių žiūrovai.

Minint Lietuvos karaimų metus Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, garsūs Lietuvos ir užsienio šalių atlikėjai kūrinį „Buvo tokia diena“ atliks Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje šių metų lapkričio 11 d. Šis šventinis vakaras ir kūrinio CD – Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centro ir Slavų tradicinės muzikos mokyklos padėka Lietuvos karaimams ir nuostabi dovana Lietuvos klausytojams.

Projekto partneriai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vilniaus miesto savivaldybė, AGATA.








Lt Ru En
bottom of page