top of page
XV festivalis „Po„Mano šeima – mano ištakos“

ANSAMBLIS "ARINUŠKA" ATŠVENTĖ MASLENICĄ

Žaismingai pradėjo šviesti pavasario saulutė, šiltas vėjas padvelkė ką tik iškeptų blynų kvapu, o žmonių širdyse suvirpėjo prisiminimas apie liaudišką paprotį – linksmą Maslenicos šventimo tradiciją. Ši senovės slavų šventė, švenčiama savaitę prieš Gavėnią, neša džiaugsmo, bendravimo ir vienybės dvasią. Šiais metais folkloro ansamblis "Arinuška" šventė Maslenicą smagiai ir nepamirštamai. Tai buvo tikra pramoga visoms amžiaus grupėms – nuo ​​jaunų iki senų!

Vaikams ir suaugusiems buvo organizuojami įvairūs žaidimai ir pramogos, rateliai, kurie linksmino ir įtraukė visus be išimties – kiekvienas sau galėjo rasti ką nors patinkančio ir aktyviai dalyvauti šventėje. Daug linksmybių ir džiaugsmo suteikė šokiai, kurių dalyviai turėjo progą susipažinti tarpusavyje, o liaudies melodijos privertė visus judėti pavasario ritmu. Nuo vaikų iki senų žmonių visi linksminosi kartu, pamiršdami kasdienius rūpesčius ir problemas. Ansamblio atliekamos Maslenicos dainos palietė kiekvieno žiūrovo sielą.

Ypatingą susižavėjimą sukėlė liaudies išmintį ir žaismingumą simbolizuojančio liaudiško personažo Petruškos pasirodymas. Ansamblio „Arinuška“ nariai šį įvaizdį įkūnijo gyvais paveikslais ir interaktyviais siužetais, skatinusiais žiūrovų šypsenas bei plojimus.

Be pramogų, Maslenicos šventė tapo ir edukacinių pokalbių apie šios senovinės šventės tradicijas ir papročius vieta. Ansamblio nariai pasakojo apie kiekvieno Maslenicą lydinčio ritualo ir simbolio reikšmę.

Ansamblis „Arinuška“ kartu su Vilniaus-Lietuvos vyskupijos jaunimo reikalų skyriumi minėjo Maslenicos ir Sūrio savaitės pradžią.

Šventė buvo surengta ir patiems mažiausiems ansamblio nariams. Kartu su vyresniaisiais jie tėveliams ir šventės svečiams atliko Maslenicos dainas bei giesmeles. O kadangi Maslenica – stebuklingas metas, kai vaikai ir jų tėveliai gali smagiai leisti laiką kartu, jiems buvo paruošti linksmi žaidimai bei šokiai. Vaikų juokas ir tėvelių šypsenos sukūrė nepakartojamą bendravimo, pavasariško įkvėpimo ir šeimyniškos šilumos atmosferą.

Maslenicos šventė su folkloro ansambliu „Arinuška“ visų dalyvių ir svečių širdyse paliko ryškius prisiminimus ir įkvėpimą naujiems susitikimams. Ši diena priminė šventės ir bendravimo svarbą, atgaivino liaudies tradicijų dvasią ir padovanojo jūrą teigiamų emocijų.

Šventės organizatoriai – Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras, Vilniaus-Lietuvos vyskupija, “Zylutės” vaikų darželis – dėkoja folkloro ansambliui „Arinuška“ (vadovai Irena ir Nikolaj Zacharovai), Julijai Malyškinai, Viktorui Žabrovui, Jevgenijui Vinokurovui, Julijai Patsienkai.

Organizatoriai




Lt Ru En
bottom of page